Silny Sojusz na wybory samorządowe

dodano 2013-09-07 14:47 w kategorii: Kraj

SLD rozpoczął przygotowania do przyszłorocznych wyborów samorządowych - są już pierwsi kandydaci na prezydentów miast - donosi Rzeczpospolita. Jak podaje internetowe wydanie tej gazety, SLD wesprzeć ma wywodzących się z lewicy włodarzy. Chodzi m.in. o Jacka Majchrowskiego (Kraków), Tadeusza Ferenca (Rzeszów), Krzysztofa Matyjaszczyka (Częstochowa), Agatę Fisz (Chełm), Andrzeja Pałuckiego (Włocławek), Kazimierza Górskiego (Sosnowiec), Janusza Żmurkiewicza (Świnoujście).

Wszystko wskazuje na to, że kandydaci będą znani już do końca grudnia tego roku. Chcemy do końca tego roku rekomendować wszystkich kandydatów w miastach prezydenckich w Polsce, tak żeby w 2014 rok wchodzić ze spójnym i czytelnym sygnałem: mamy ludzi, którzy będą mówili już o pomyśle na swoje małe ojczyzny - mówi Sekretarz Generalny partii, Krzysztof Gawkowski.

Przypomnijmy, że to nie początek działań przygotowujących SLD do kampanii samorządowej. Te pojawiły się już wcześniej, a dokładnie w przygotowanym przed rokiem "Raporcie o stanie samorządu terytorialnego w latach 2010-2012". Dokument powstał na podstawie 250 tys. ankiet, które lokalni działacze zbierali wśród mieszkańców na swym terenie. Dotyczyły one najważniejszych problemów w poszczególnych regionach - przypomina Rzeczpospolita. Wykorzystanie środków unijnych, polityka społeczna, edukacja i służba zdrowia - to mają być filary kampanii SLD. Według Gawkowskiego sprawny samorząd to taki, w którym kandydaci nie tylko obiecują, ale mają też pomysł i prezentują go wcześniej, dlatego też SLD zaczyna swą kampanię wyborczą już pod koniec 2013 roku - dodał polityk Sojuszu.

Jeśli chodzi o kandydatów na prezydentów miast to są znane nazwiska, ale pojawiają się też te nowe. O prezydenturę Poznania ma się ubiegać lider tamtejszej struktury miejskiej Sojuszu Tomasz Lewandowski; w Stargardzie Szczecińskim SLD proponuje kandydaturę Senegalczyka, znanego w mieście samorządowca, Amadou Sy - czytamy na rp.pl. W Koszalinie Adam Ostaszewski, a w Kołobrzegu Jacek Woźniak. W Szczecinie wewnątrz struktur odbywają się prawybory. Bierze w nich udział szef szczecińskiego SLD Dawid Krystek, b. poseł Sojuszu Ryszard Tomczyk oraz samorządowiec Henryk Jerzyk. Kto zostanie kandydatem całej struktury? Zdecydują członkowie. Pojawiają się też inne nazwiska - Lidia Geringer de Oedenberg (Wrocław), Dariusz Joński i Tomasz Trela (Łódź) Tomasz Garbowski (Opole). W Warszawie też rozpoczęła się tzw. giełda nazwisk. Gazeta informuje, że w grę wchodzą; posłanka, b. wiceszefową partii Katarzyna Piekarska, europoseł Wojciech Olejniczak oraz b. minister zdrowia Marek Balicki.

Wybory do wszystkich szczebli samorządu terytorialnego: sejmików województw, rad powiatów i rad gmin, a także wójtów, burmistrzów i prezydentów miast odbędą się jesienią przyszłego roku. Sojusz chce połączenia obu kampanii wyborczych tak, by były one elementem jednej, spójnej strategii - mówi Gawkowski.